- See more at: http://www.mybloggertricks.com/2012/05/create-floating-bar-for-pinterest-other.html#sthash.7mfHepm0.dpuf

Thursday, May 09, 2013

Widgets

Traditia caselor Cosmice in Romania

Case Cosmice in Romania. Suna ciudat dar conceptual mai mult decat o casa ecologica, adica una care sa tina cont de integrarea sa in ecosistem, care sa utilizeze resurse regnerabile pentru sustenabilitate, este conceptul Caselor Cosmice care se integraeaza in mediu tinand cont si de parametrii naturali cum ar fi pozitia fata de ape, sau alte repere naturale sau culturale dar, cel mai important, tine cont ca prima regula de o pozitie optima fata de Soare. Soarele este originea tuturor ritmurilor noastre circadiene si nu numai. De soare depimde viata pe pamant intrucat plantele nu pot trai fara el si animalele si noi nu putem trai fara plante si nici fara metabolismul direct al luminii solare. Traditia vedica de arhitectura considera cruciala orientarea fata de soare a locuintei si una din cele mai bune orientari este orintarea intrarii spre rasarit.

Analizand aspectele arhitecturii vedice, Vastu Veda, Feng Shui deriva de aici, si aspectele traditiei noastre culturale am ajuns la surprinzatoarea concluzie ca daca am fi pastrat traditia casele nostre in majoritatea oraselor ar trebuit sa fie corect pozitionate fata de soare. Ce analogie am facut? Ioanichie Balan in Vetre de sihastrie romanesca spune ca in Romania majoritatea asezarilor au aparut  in vechime in jurul unei biesrici care la randul ei a aprarut intr-o vatra de sihastrie. Dar o Biserica respecat reguli stricte de orienatre fata de Soare, in vechime Soarele era Hristos si Hristois era Soarele. Bisericile sunt orintate strict cu altarul spre soare si asta inseamna ca orice asezare ar fi aparut ulterior se aseza cu usa deschisa spre usa bisericii deci spre altar si implicit spre Soare. Micul sat nascut dintr-o vatra de sihastrie era de doua ori o asezare cosmica. Odata pentru ca sihastrie vine de la isihaia, liniste - Dumnezeu e liniste, Dumnezeu e pace si deci piatra de temelie era linistea dumnezeiasca, pe care o cautau sihastrii care se asezau sa se nevoiasca intru desavarsire intr-o vatra de sihastrie si a doua oara era orientarea spre altar, spre Soare, care era o orientare cosmica.


Puteti sa cereti un proiect pentru o casa in stil traditional romanesc la arhitect Liliana Chiaburu, vezi http://caseromanestilacomanda.blogspot.ro/ . O casa integrata in traditia ta culturala si in ritmurile cosmosului iti va garanta succesul in tot ceea ce faci. Proiectul de casa trebuie sa fie perfect pentru ca in casa ta iti faci proiectul tau de viata. Dac vrei sa ai succes trebuie sa pui baze solide.  In plus, ref la articolul Lilianei din DC News,  nu cred ca aceste case trebuie musai sa fie mici sau modeste. Cred ca orice proiect poate fi scalat. Daca vrei o casa mare nu vad de ce nu poti sa-ti faci una cat restaurantul Doina. Este in functie de proiectul tau de viata.

No comments: